Søg

Hvad er forskellen på vikler?

LOU_0023

At bære ens lille nyfødte baby i en vikle skaber tryghed og nærvær for barnet – og hvilke forældre elsker ikke at værne om sin lille nyfødte baby – samtidig med at man som forældre kan have sine hænderne frie? – Der findes mange forskellige typer af vikler, som alle kan noget forskelligt. Det kan være svært at finde ud af, hvad forskellen egentlig er på viklerne og det kan virke lidt uoverskueligt med de mange forskelige slags, der er kommet markedet idag. Hos os har vi et stort udvalg af både strækvikler og fastvikler – men hvad er egentlig forskellen på dem?

Strækvikler

En strækvikle er et meget langt stykke stof. Typisk vil stoffet være omkring 4-5 meter langt. Stoffet er lavet i et blødt materiale, som er meget elastisk. Der meget stræk i stoffet, så det giver sig og former sig efter kroppen, hvilket gør det behageligt for både baby og forældre. Strækviklen følelse blød og lækkert at gå rundt med, til forældre og samtidigt er viklen også meget behagelig for baby at sidde i. Strækket i viklen er med til at gøre ens baby føler at der er en smule mere bevægelse. Bevægelsen minder lidt om den bevægelse der var inde i morens maven.

En strækvikle vikles rundt om kroppen. En strækvikle skal bindes færdigt, inde man sætter sit barn i viklen. Først når viklen sidder tæt og stramt kan barnet placeres i viklen. Strækviklen er super nem at binde og smyger sig om barnet og forældres krop, så man kan få den til at sidde præcis, som man selv ønsker at den skal sidde for, at være behagelig.

Med en strækvikle vil man slippe for at, binde viklen, hvergang man skal have ens baby ud af den. – Man skal derfor ikke stå og bøvle med at holde ens lille baby og binde viklen samtid. Se mere om vores udvalg her

En strækvikle kan typisk bruges op til at ens baby vejer omkring 10 kg. Strækviklen passer til alle og er mest velegnet til nyfødte baby. Den er særligt velegnet til nyfødte babyer, fordi strækviklen giver den så kaldte kangaroo care som er meget vigtigt for nyfødte babyer. Læs mere om kangaroo care her.

Elements_Hydro_5252

En- vejs stræk og to-vejs stræk

Der findes 2 forskellige typer strækvikler. De 2 hovetyper er en-vejs stræk og to-vejs stræk. Forskellen på dem er at en-vejsviklen kun har et stræk på den korte led, hvor to-vejsviklen har et stræk både på det korte og den lange led.

  • En 1- vejs strækvikle strækker sig kun i højden. Grundet viklen kun strækker sig i en retning, kan den være lidt svære at få til at sidde helt rigtigt. Den kan virke lidt svære at sætte, da den er mere fast. Hvis man får bundet viklen rigtig, kan bindingen holde længe, fordi der er lav elasticitet i viklen. Det gør at ens barn ikke sidder og rykker rundt i viklen.
  • To – vejs strækvikle kan strække sig i begge retninger både i højden og bredden og derfor er den lidt stærkere. Denne type vikle skal dog bindes meget stramt inde du sætter din baby i viklen. Med en to-vejs strækvikle vil det være nemmere at få viklen til, at passe henover barnet, da viklen trækker sig sammen og former sig efter barnet. Det betyder ens baby altid sidder godt og stramt. 

Fastvikler

En fastvikle og en strækvikle minder meget om hinanden men det, der kendetegner fastviklen er, at den er meget mere fast i stoffet.

Fastviklen kan godt skulle anvendes et par gange før, viklen vil følelse blød og behagelig. Fastviklen er mere kraftigt i stoffet og vævet er i en fast vævning som ikke strækker. En fastvikle er også forholdsvis nem og enkelt at gå til. Fastviklen kræver lidt mere tålmodig, til at få den til at sidde helt rigtigt. En fastvikle sidder først rigtigt, når den er stram om barnet og er rigtig justeret. Fordelen ved en fastvikle er at den kan bære børn i lang tid, viklen kan faktisk bærer dit barn helt til at ens baby vejer omkring 20 kg.

Fastviklen fordeler også vægten på lidt tungere børn, så der er mulighed for at bære ens barn i længere tid af gangen uden at opleve smerter. Fastviklen kan bindes på utalligt af måder og er velegnet til mave, ryg og hofte bæring. – Den giver maximal støtte til ens baby. Se vores udvalg af fastvikler her.

Forskellen på strækvikler og fastvikler

Forskellen på en strækvikle og en fastvikle er, at strækviklen er forholdsvis nem at gå til og bruge, hvor i mod at fastviklen kræver lidt mere træning for, at få til at sidde helt rigtigt omkring barnet og forældre. Det skyldes at stoffet i en fastvikle er mere kraftigt og ikke strækker lige så meget som strækvikle gør. Derfor skal en fastvikle gås lidt til for at den bliver perfekt.

En fastvikle vil ikke udvide sig på samme måde, som strækviklen og derfor kan fastviklen også bruges i længere tid og til tungere børn. En fastvikle er vævet og giver sig kun diagonalt, som gør, at den støtter barnet og forældre bedre end strækviklen gør, hvilket er vigtigt i takt med, at barnet bliver tungere. En fastvikle skal bindes på ny hvergang, hvorimod en strækvikle kan barnet tages op uden ny bindling.

Der er mange fordele ved både strækviklen og fastviklen. Strækviklen bruges ofte til helt nyfødte babyer, hvor fastviklen bruges når barnet er over 6 måneder. 

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.